Chicken Rice - Yus's Style!
Nasi
2 cawan beras (i use basmathi)
3 cawan air rebusan ayam ( i use bahagian yg bertulang macam tulang rangka/leher di rebus dengan halia and sedikit garam)
3 ulas bawang putih
pinch of garam
1 tbs butter/minyak sapi
1 tbs butter/minyak sapi
sedikit minyak masak
daun pandan
1.Bersih beras dan toskan 2.Panaskan butter & minyak (i mix it because kalau butter saje cepat hangus) masuk bawang putih dan goreng hingga wangi and masukkan daun pandan. 3. Masuk beras, goreng sebentar, masuk air rebusan ayam dan masukkan dalam rice cooker hingga masak.
Ayam Goreng Berempah
Terdapat bermacam2 style orang masak ayam untuk dimakan dengan nasi ayam. My style..kisarkan beberapa batang halia ( agak2 la untuk berapa ketul ayam..) selalunya i will use lebey kurang 4-5 batang serai untuk half chicken, halia tak tahu berapa inci tapi sebesar ibu jari tangan :0)..kisar kasar2 ..then mix it with garam,kunyit, sedikit black peper and ayam. Perapkan lebeh kurang sejam then goreng dalam minyak panas..serbuk2 bahan yang dikisar tu pun goreng sekali..and last sekali tabur daun sup dlm minyak panas goreng sekejab and campur dalam ayam tadi.
Sup
I always use lebihan air rebusan ayam untuk nasi tadi. Just tambah air then letakkan kiub pati ayam. Potong bawang besar and tambahkan carrot. Garam secukup rasa. Tabur daun sup bila nak makan
Sos Kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar air rebusan ayam ( lebih pun tak apa )
Mix it well.
Sos Cili
3 atau 4 biji cili merah
3 atau 4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar sos cili
garam gula
air rebusan ayam 3-4 sudu
Kisar semua dalam blender sampai hancur.
Ulaman Salad, Timun, Tomato
Selamat Mencuba..
1 comment:
This is absolutely useful for me! Thanks so much for sharing it here. Cooking has never been my forte :(
Yus, please drop by at mine to pick up several awards (of your choice my friend)if time permits of course :)
Post a Comment